Akismet Spam Protection – plugin pro ochranu proti spamu na WordPressu

  Pluginy

Pokud spravujete webovou stránku postavenou na WordPressu, určitě se setkáváte s neustálým tokem spamových komentářů a zpráv přes kontaktní formulář. Naštěstí existuje řešení, které tento problém účinně řeší. Akismet je plugin pro WordPress, který vám pomůže zabránit zveřejnění spamového obsahu na vaší webové stránce.

Akismet je populární plugin pro boj proti spamu pro webové stránky na WordPress. Používá pokročilé algoritmy a strojové učení k efektivní detekci a filtrování spamových komentářů, trackbacků a zpráv z kontaktního formuláře. Plugin je velmi účinný s nízkou mírou falešných pozitiv a pravidelně se aktualizuje, aby předstihl nové taktiky spamu, což znamená minimální blokování legitimních komentářů. Je snadno instalovatelný a použitelný a má různé možnosti pro přizpůsobení. Celkově je Akismet vynikající volbou pro každého, kdo chce udržet svou WordPress stránku bez spamu.

Jak funguje Akismet?

Akismet funguje jako filtr pro komentáře, které přicházejí přes kontaktní formulář na víš WordPress. Všechny odeslané komentáře jsou automaticky analyzovány a porovnány s databází spamových zpráv na serverech Akismet. Pokud je zpráva shodná s nějakým záznamem v této databázi, je označena jako spam a není zveřejněna na vaší webové stránce.

Jaké jsou hlavní funkce Akismet?

  • Automatické filtrování spamových komentářů.
  • Každý komentář má historii stavu, takže můžete snadno vidět, které komentáře byly zachyceny nebo odstraněny Akismet a které byly označeny jako spam nebo neoznačeny jako spam moderátorem.
  • URL adresy jsou zobrazeny v těle komentáře, aby byly odhaleny skryté nebo klamavé odkazy. To výrazně pomůže i při ručním moderování.
  • Moderátoři mohou vidět počet schválených komentářů pro každého uživatele.
  • Funkce „Discard“ (odmítnout) blokuje nejhorší spam, což vám ušetří místo na disku a zrychlí váš WordPress, přeci jen databáze plná desítkami tisíc spamových komentářů začne postupně zpomalovat web.

API klíč

Je třeba si uvědomit, že při aktivaci pluginu bude vyžadován klíč od služby Akismet.com, který je zdarma pro osobní webové stránky a malé projekty. Pro větší projekty a komerční webové stránky je nutné si zakoupit placenou verzi.

Na co je třeba myslet

Aksimet občas označí za spam i to co nemá. Problémové jsou zvláště IP adresy, které využívá velké množství lidí, kde se zároveň mohou nacházet napadené zařízení. Komentářoví spam je také byznys a tak provozovatelé botnetů občas právě komentářový spam používají k vydělávání peněz. Když si k tomu přidáte že dnes celé sídliště může být za jednou IP adresou, tak výsledkem může být blokování určitých lokalit.

Problémové jsou i VPN, proxy servery a TOR. Útočníci je často zneužívají pro DDoS útoky a tak tyto IP adresy často končí na veřejných blacklistech. VPN jsou přitom dnes běžnou součástí prohlížečů, bezpečnostních balíčků a dalších služeb. Bohužel často zneužívané.

Závěr

Akismet řeší problém spamu ve vašem WordPress a tímto způsobem pomáhá udržovat webové stránky bezpečné a čisté, což je základ aby návštěvníci zanechávali komentáře a více se zapojovali do diskuze. Nezapomínejte také na to, že velké množství spamu často obsahuje i odkazy na škodlivé stránky a může vést k penalizaci ze strany vyhledávačů a dokonce se můžete dostat i na blacklist antivirových programů.

Napiš komentář