Měli byste přestat používat WPCron? Rizika a nevýhody, které byste měli znát.

  Zajímavosti

WPCron, což je součást WordPress. Tento nástroj plánuje úkoly, které potřebuje WordPress provést. Název wp-cron naznačuje, že se jedná o nějakou formu klasického CRONu, který běží na serveru a používá se právě ke spouštění skriptů v pravidelných intervalech. Bohužel wp-cron není plnohodnotnou službou, programem nebo démonem, který běží na vašem serveru neustále. Místo toho se wp-cron spouští pouze v případě, že webový server dostane požadavek, aby nějakou činnost provedl.

WPCron se používá například pro plánovaní publikování příspěvku. Pokud naplánujete příspěvek na 10:00 a nikdo na vaše webové stránky nepřijde do 11:00, pak se wp-cron nespustí, aby tento příspěvek publikoval. Nemá jej co spustit. Spustí se až v 11:00, místo v 10:00. V tomto konkrétním případě je zpoždění irelevantní, protože pokud se k příspěvku nikdo nedostane, nemá jeho stav publikování žádný význam. Je jedno jestli je tam v 10:00 anebo až v 11:00, kdy jej vidí první návštěvník.

Druhý příklad je například odeslání e-mailu v určitém čase. Pokud je například e-mail naplánován na odeslání v 10:00 a na vaše webové stránky nepřijde nikdo do 11:00, e-mail se neodešle. Místo toho se wp-cron spustí v 11:00, aby e-mail odeslal. V tomto případě je zpoždění důležité, protože má dopad na to, zda bude e-mail odeslán včas.

Třetí příklad je pravidelné zálohování. To se většinou provádí v nočních hodinách, protože celý proces je náročný na systémové zdroje a pokud byste měli na webu větší návštěvnost, tak by web mohl být pomalý. Zálohu tak potřebujte provést v nočních hodinách, kdy na webu nikdo není, což vlastně nejde, protože wp-cron nemá kdo spustit.

Není však nutné, aby wp-cron spouštěli pouze lidé. Požadavky na spuštění wp-cron mohou pocházet i od jiných zdrojů, například od vyhledávacích robotů jako Google, které procházejí vaše stránky, nebo od načítaných zdrojů RSS.

Teoreticky můžete spustit wp-cron skutečným CRON, který jede na serveru. Většinou je součástí webhostingu. U některých může být problém četnost. Zvláště u levných to může být třeba 1x za 30 minut.

Alternativou jsou pak služby na měření dostupnosti jako je třeba česká Wedos Online, která je zdarma. Pokud si necháte kontrolovat WordPress každých 5 minut, tak zároveň se bude každých 5 minut i testovat zdali není potřeba spustit nějaký úkol ve wp-cron.

WPCron tedy má své nevýhody, které se dají poměrně snadno obejít.

Napiš komentář