Jak vytvořit webovou stránku ve WordPressu krok za krokem

  Návody

Začít s WordPress je daleko jednodušší než se zda. Co přesně pro to budete potřebovat najdete v následujícím návodě.

1. Vyberte poskytovatele hostingu

Prvním krokem při instalaci WordPressu je zvolit si poskytovatele hostingu. Hostingová společnost poskytuje úložiště pro váš web a umožňuje jej umístit na internet. Existuje mnoho různých hostingových společností, a proto je důležité provést důkladný průzkum a vybrat si společnost, která bude vyhovovat vašim potřebám.

Zvažte následující faktory při výběru poskytovatele hostingu pro WordPress:

  1. Cena – mějte na paměti, že některé společnosti mohou nabízet nižší cenu, ale mohou mít omezené funkce. Hledejte společnosti, které nabízí alespoň 5 PHP vláken, minimálně 256 MB paměti, 5 GB prostoru na SSD/NVMe pro samotný web a 1 GB pro databázi. Jako začátečník, který si bude chtít vyzkoušet řadu pluginů budete potřebovat prostě o trochu více prostoru jak na disku tak i databázi.
  2. Výkon – je důležité, aby váš hostingový server byl rychlý a spolehlivý. Hledejte garanci dostupnosti a jak vám bude případný výpadek hosting kompenzovat. Pokud slibují 99,9 % na měsíc, což je maximálně 43 minut výpadku za měsíc a při nedodržení dostanete měsíc zdarma, tak máte určitou jistotu, že se opravdu snaží. Na webu by také výslovně měli mít uvedeno, že je určen pro WordPress anebo že tam WordPress funguje bez problémů.
  3. Dostupnost zákaznické podpory – ujistěte se, že poskytovatel hostingu poskytuje kvalitní zákaznickou podporu, aby vám mohl pomoci v případě potíží. Velkou výhodou je online chat. Řešit naléhavé problémy je třeba v reálném čase a často potřebujte poslat screenshot, chybovou hlášku anebo internetovou adresu a to se přes telefon dá těžko.

Vyberte si hostingovou společnost, která splňuje vaše potřeby a požadavky. Mnoho hostingových společností nabízí jednoduchou instalaci WordPressu jako součást svých služeb, což usnadňuje instalaci a nastavení vašeho webu ve WordPressu.

2. Instalace WordPress

Po zvolení poskytovatele hostingu pro WordPress je následujícím krokem instalace samotného WordPressu. Existuje několik možností, jak nainstalovat WordPress, včetně ruční instalace, automatické instalace pomocí skriptů jako Softaculous nebo Fantastico, nebo instalace pomocí FTP.

Zde je návod, jak nainstalovat WordPress ručně:

  1. Stáhněte si nejnovější verzi WordPressu z oficiálních stránek (https://wordpress.org/download/).
  2. Rozbalte archiv souborů WordPressu a nahrajte je na váš webhostingový účet pomocí FTP klienta nebo správce souborů uvedeného poskytovatelem hostingu.
  3. Vytvořte novou MySQL databázi pomocí nástrojů poskytovatele hostingu a vytvořte nového uživatele pro přístup k této databázi.
  4. Přiřaďte novému uživateli databázová oprávnění pro přístup k nově vytvořené databázi.
  5. V prohlížeči otevřete WordPress stránku na vašem webu a postupujte podle instrukcí na obrazovce. Připojte se k nově vytvořené databázi pomocí přihlašovacích údajů a vytvořte nový účet pro administrátora vašeho webu.

Pokud váš poskytovatel hostingu nabízí automatickou instalaci WordPressu pomocí skriptů, můžete použít tuto metodu a během několika minut nainstalovat WordPress bez nutnosti ruční konfigurace.

3. Výběr šablony

Po úspěšné instalaci WordPressu na váš webhostingový účet je nyní čas vybrat si vhodnou šablonu pro váš web. WordPress nabízí tisíce bezplatných i placených šablon, které mohou být přizpůsobeny podle vašich potřeb.

Zde je návod, jak vybrat a instalovat šablonu WordPressu:

  1. Přihlaste se do administrátorského rozhraní WordPressu pomocí vašich přihlašovacích údajů.
  2. V horní části obrazovky klikněte na tlačítko „Vzhled“ a poté na „Šablony“.
  3. Zde uvidíte všechny šablony, které jsou nainstalované na vašem webu. Pokud chcete nainstalovat novou šablonu, klikněte na tlačítko „Přidat novou“.
  4. Zde uvidíte seznam bezplatných šablon, které jsou k dispozici v oficiálním katalogu šablon WordPressu. Můžete procházet šablony podle kategorie, funkce nebo klíčových slov a následně kliknout na „Nainstalovat“ pro šablonu, která vás zaujme.
  5. Pokud chcete nainstalovat placenou šablonu, můžete si ji zakoupit z oficiálního tržiště šablon WordPressu nebo od jiných nezávislých vývojářů. Poté, co ji zakoupíte, můžete ji nahrát na svůj web přes administrátorské rozhraní WordPressu.
  6. Po nainstalování nové šablony klikněte na tlačítko „Aktivovat“, abyste ji mohli použít pro váš web.

Mějte na paměti, že po instalaci nové šablony může být nutné provést určité úpravy a konfigurace, aby odpovídala vašim potřebám. Pokud nejste zkušený v tvorbě webových stránek, můžete si najmout profesionálního webdesignéra, který vám pomůže s výběrem, nastavením a úpravou šablony.

4. Přizpůsobení šablony

Po výběru a instalaci šablony pro váš WordPress web, můžete začít s jejím přizpůsobením. WordPress nabízí nástroj Přizpůsobení, který vám umožní měnit mnoho vlastností a nastavení vaší šablony. Následující kroky vám ukážou, jak přizpůsobit vámi vybranou šablonu pomocí nástroje Přizpůsobení:

  1. Přihlaste se do administrátorského rozhraní WordPressu.
  2. V horní části obrazovky klikněte na tlačítko „Vzhled“ a poté na „Nastavení šablony“.
  3. Zde uvidíte možnosti, které jsou k dispozici pro vaši vybranou šablonu. Některé z těchto možností mohou zahrnovat změny v barvách, rozvržení, fontech, logu a dalších designových prvcích.
  4. Klikněte na možnost, kterou chcete změnit, a provádějte změny v nástroji Přizpůsobení, který se objeví na pravé straně obrazovky.
  5. V případě potřeby si můžete změny prohlédnout v reálném čase, kliknutím na tlačítko „Náhled“.
  6. Pokud jste spokojeni se svými úpravami, klikněte na tlačítko „Uložit a publikovat“, abyste změny uložili a publikovali na vašem webu.

Mějte na paměti, že ne všechny šablony mají stejné možnosti úprav, a že některé možnosti mohou být dostupné pouze v placených verzích. Pokud potřebujete pomoc s úpravami své šablony, můžete se obrátit na profesionálního webdesignéra nebo dokumentaci vaší vybrané šablony.

5. Vytvoření stránky anebo příspěvku

Po přizpůsobení své šablony v nástroji Přizpůsobení můžete začít vytvářet obsah pro svůj WordPress web. Vytváření stránek a příspěvků jsou základní prvky, které tvoří hlavní obsah vašeho webu.

  1. V horní části administrátorského rozhraní WordPressu klikněte na „Příspěvky“ nebo „Stránky“ v závislosti na tom, co chcete vytvořit.
  2. Klikněte na tlačítko „Přidat nový“ a objeví se editor obsahu, ve kterém můžete vytvořit svůj obsah.
  3. Vložte název svého příspěvku nebo stránky a začněte psát obsah.
  4. V editoru obsahu máte možnost přidávat text, obrázky, videa a další prvky.
  5. Po dokončení vašeho obsahu klikněte na tlačítko „Publikovat“ a váš příspěvek nebo stránka se objeví na vašem webu.

Je důležité si uvědomit rozdíl mezi stránkami a příspěvky. Stránky jsou statické a používají se pro hlavní sekce vašeho webu, jako jsou „O nás“, „Kontakt“ nebo „Služby“. Na druhé straně jsou příspěvky dynamické a zobrazují se v obráceném chronologickém pořadí. Ty se obvykle používají pro blog nebo novinky.

Pamatujte si, že můžete vytvářet libovolný počet stránek a příspěvků a organizovat je do kategorií a štítků pro snadnější navigaci na vašem webu.

6. Pluginy

Pluginy jsou skvělý způsob, jak rozšířit funkce vašeho webu WordPress a přizpůsobit ho potřebám vašeho podnikání nebo webového projektu. V následujících krocích si ukážeme, jak přidat pluginy do vašeho webu WordPress:

  1. V horní části administrátorského rozhraní WordPressu klikněte na „Pluginy“.
  2. Klikněte na tlačítko „Přidat nový“ a budete přesměrováni na stránku s nabídkou pluginů.
  3. Prohledejte si nabídku pluginů podle vašich potřeb a vyberte si ten, který chcete nainstalovat.
  4. Po nalezení požadovaného pluginu klikněte na tlačítko „Instalovat“.
  5. Po dokončení instalace klikněte na tlačítko „Aktivovat“.

Pamatujte si, že kvalita a bezpečnost pluginů mohou být různé, proto se ujistěte, že pluginy, které si vyberete, jsou ověřené a aktualizované. Příliš mnoho pluginů může také zpomalit vaše webové stránky, takže vybírejte jen ty, které skutečně potřebujete a které zlepší uživatelskou zkušenost vašich návštěvníků.

Některé z nejčastěji používaných pluginů jsou například Yoast SEO pro optimalizaci pro vyhledávače, Contact Form 7 pro vytváření formulářů na vašem webu, nebo WooCommerce pro vytvoření obchodu na vašem webu.

7. Vytvoření menu pro navigaci

Vytvoření menu je důležité pro usnadnění navigace pro návštěvníky vašeho webu. Následující kroky vysvětlují, jak vytvořit navigační menu v administrátorském rozhraní WordPressu:

  1. V horní části administrátorského rozhraní WordPressu klikněte na „Vzhled“ a poté na „Menu“.
  2. Pokud nemáte žádné menu, klikněte na tlačítko „Vytvořit menu“. Pokud již máte menu, můžete přidat další položky kliknutím na tlačítko „Přidat položku menu“.
  3. Zvolte stránky nebo příspěvky, které chcete přidat do vašeho menu.
  4. Změňte pořadí položek kliknutím na položku menu a její přesunutí nahoru nebo dolů.
  5. Upravte název položky menu, který se zobrazuje na vašem webu.
  6. Pokud chcete vytvořit podmenu, přetáhněte položku menu pod jinou položku a umístěte ji mírně vpravo.
  7. Poté, co jste dokončili úpravy vašeho menu, klikněte na tlačítko „Uložit menu“.

Pamatujte si, že umístění menu na vašem webu se může lišit v závislosti na šabloně, kterou používáte. Některé šablony mohou mít více než jedno menu, takže se ujistěte, že si vyberete správné menu, které chcete upravit.

Správně navržené menu může zlepšit uživatelskou zkušenost vašich návštěvníků a pomoci jim snadno najít požadované informace na vašem webu.

8. Úprava nastavení WordPress

Při konfiguraci nastavení webu v WordPressu můžete upravit mnoho různých vlastností. Zde jsou některé kroky, které byste měli provést:

  1. Struktura odkazů: Nastavte si strukturu odkazů tak, aby byla pro vás co nejvhodnější. Vyberte si formát adresy URL, který chcete použít pro svůj web, například „www.mojedoména.cz/nazev-clanku“ nebo „www.mojedoména.cz/?p=123“.
  2. Nastavení čtení: Určete, jak chcete zobrazovat své příspěvky na domovské stránce. Můžete například zvolit, aby se na úvodní stránce zobrazovaly pouze nejnovější příspěvky, nebo aby se tam zobrazovala statická stránka.
  3. Nastavení komentářů: Nastavte si, jak chcete zobrazovat komentáře na svém webu. Například můžete nastavit, aby komentáře byly schváleny předtím, než se zobrazí na webu, nebo aby se na webu zobrazovaly pouze komentáře od ověřených uživatelů.
  4. Nastavení obrázků: Nastavte si, jak chcete zobrazovat obrázky na svém webu. Můžete například nastavit maximální velikost souboru pro nahrávání obrázků nebo si vybrat, jaký typ obrázků se má použít jako výchozí pro zobrazení na vašem webu.
  5. Nastavení zálohování: Zajistěte si, aby byl váš web pravidelně zálohován. Existuje mnoho pluginů, které vám pomohou vytvořit zálohu a uložit ji na bezpečné místo.

Toto jsou pouze základní kroky, které byste měli provést při konfiguraci nastavení webu v WordPressu. V závislosti na vašich potřebách a preferencích můžete provést další úpravy a změny.

9. A to je vše 🙂

Tímto jsme došli na konec návodu pro instalaci WordPress krok za krokem. Doufáme, že vám tento návod pomohl. Teď už máte svůj WordPress, kde můžete vytvářet obsah a dělit se o něj s ostatními. To je však jen úplný začátek…

Napiš komentář