Co přináší WordPress 6.2

  Zajímavosti

Pokud používáte WordPress jako systém pro správu obsahu vašeho webu, máme pro vás dobrou zprávu. Dne 28. března 2023 by měla být vydána nová verze WordPress 6.2. Tato verze přináší řadu novinek a vylepšení, které vám usnadní tvorbu a úpravu vašeho webu s využitím blokového editoru. V tomto článku se podíváme na to, co WordPress 6.2 nabízí a jak ho můžete využít pro váš web.

Jedním z vylepšení ve verzi WordPress 6.2 je nový přístup k navigaci mezi šablonami a jejich částmi, doplněný o možnost spravovat menu s blokem navigace a importovat widgety do blokových témat. Vylepšení se také dotknou nastavení bloků, ve formě nových funkcí jako hladké psaní nebo škálovatelné nastavení bloků.

Nové funkce editoru webu budou středobodem struktury celého webu, začínaje domovskou stránkou. Různé funkce budou nyní kombinovány tak, aby bylo snazší procházet web a provádět různé akce.

Metu významné novinky a změny bude patřit::

  • Obnovené úpravy celého webu s novým režimem procházení a blokem navigace.
  • Snazší identifikace některých šablon a skupin opakovaně použitelných skupinových bloků.
  • Úpravy webu bez přerušení, tj. psaní v režimu bez rušení.
  • Možnost vkládat multimédia přímo z mediální knihovny pomocí nástroje pro vkládání bloků.
  • Možnost rychle přidat obrázky z Openverse do příspěvků pomocí nástroje pro vkládání vzorů bloků.

Editor webu je klíčovou součástí druhé fáze projektu Gutenberg, který má za cíl zlepšit zážitek z tvorby a úpravy obsahu ve WordPress. S WordPressem 6.2 se editor webu stává stabilním a dostupným pro širší komunitu uživatelů. 

Nový způsob procházení a výběr šablon

S WordPressem 6.2 se změní způsob, jakým můžete procházet a vybírat šablony pro editaci v editoru webu. Editor webu nyní nejprve načte okno s náhledem šablony. Zde si můžete prohlédnout různé šablony a zobrazit si, jak vypadají. Poté můžete kliknout na tlačítko Upravit a začít pracovat na vybrané šabloně.

Tento nový způsob procházení a výběru šablon vám umožní snadno najít a upravit šablony pro různé části vašeho webu, jako jsou hlavička, patička, archiv nebo jednotlivé příspěvky a stránky.

Možnost přidat vlastní CSS

Nově si můžete přidat vlastní CSS pro celou šablonu nebo jednotlivé bloky. Můžete tak upravit vzhled a chování vašeho webu podle vašich potřeb a preferencí. Pro přidání vlastního CSS pro celou šablonu můžete vybrat možnost „Vlastní CSS“ z menu ze panelu Stylů a přidat CSS, které se bude aplikovat na celou šablonu.

Pro přidání vlastního CSS pro konkrétní bloky můžete kliknout na menu Bloky a poté kliknout na blok, kde chcete použít své vlastní CSS.

Nové funkce pro správu navigace

Zjednodušené rozhraní a nové funkce pro správu navigačních menu s blokem navigace vám usnadní přidávání, odstraňování a úpravu položek menu na vašem webu. S blokem navigace můžete vytvořit nové prázdné menu nebo znovu načíst starší menu. Můžete také snadno změnit pořadí, zarovnání nebo ikony položek menu. Blok navigace také podporuje různé typy položek menu, jako jsou odkazy na stránky, příspěvky, kategorie nebo externí URL. 

Barevné zvýraznění částí šablon

Barevné zvýraznění částí šablon, které jsou upravovány, vám pomůže lépe pochopit strukturu vašeho webu a rozsah vašich změn. Když upravujete nějakou část šablony, jako je hlavička nebo patička, WordPress 6.2 ji zvýrazní barvou a zobrazí informaci o tom, že se jedná o globální část šablony, která se promítne do celého webu. 

Nový režim bez rušení

Nový režim bez rušení pro psaní obsahu bez přerušení vám umožní soustředit se na to, co je důležité – váš obsah. Když kliknete na ikonu režimu bez rušení v pravém horním rohu obrazovky. Tím se skryjí všechny panely a nástroje a zůstane jen oblast pro psaní obsahu. Můžete tak soustředit na to, co píšete, bez odvádění pozornosti. 

Vylepšené vkládání vzorů

Vylepšené vkládání vzorů s novými kategoriemi vám umožní snadno najít a použít vhodné vzory pro váš obsah. Vzory jsou předdefinované kombinace bloků, které můžete vložit do vašeho obsahu a upravit podle vašich potřeb.

Například můžete použít vzor pro galerii obrázků, seznam odrážek nebo citaci. V WordPressu 6.2 si můžete prohlédnout různé kategorie vzorů, jako jsou text, média, design nebo sociální sítě. Můžete také vyhledávat vzory podle klíčových slov nebo filtrů.

Navíc si můžete přidat obrázky z Openverse do vašich příspěvků pomocí nástroje pro vkládání vzorů bloků.

Lepší práce s bloky

Různé vylepšení a změny v rozhraní a funkcích bloků vám pomohou lépe pracovat s bloky a upravovat je podle vašich potřeb. Například si můžete zobrazit různé styly bloků v knize stylů, která je dostupná z panelu Stylů. Můžete tak vidět, jak vypadají různé styly bloků, jako jsou tlačítka, nadpisy nebo tabulky.

Můžete také snadno duplikovat styly bloků pomocí funkce kopírovat a vložit. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na blok, který chcete duplikovat, a vybrat možnost Kopírovat styl bloku. Poté klikněte pravým tlačítkem myši na jiný blok a vyberte možnost Vložit styl bloku. 

Části šablon bloků jsou opakovaně použitelné části webu, které mohou být použity v rámci různých šablon. Například hlavička nebo patička jsou části šablon bloků, které se zobrazují na každé stránce webu. S WordPressem 6.2 si můžete převést klasické widgety na části šablon bloků a použít je v editoru webu. To znamená, že si můžete zachovat své oblíbené widgety, jako jsou kalendář, poslední komentáře nebo RSS, a použít je jako části šablon bloků. 

Oprava chyb

WordPress 6.2 také opraví několik chyb a problémů, které byly nalezeny ve verzi 6.1.1. Podle oficiálního seznamu změn bylo opraveno 28 chyb v jádru WordPressu a 18 chyb v blokovém editoru. Některé z opravených chyb se týkaly například kompatibility s PHP 8, podpory pro WebP obrázky, zobrazení odkazů na sociální sítě nebo importu dat z jiných platforem.

Kromě oprav chyb WordPress 6.2 také přinese některá vylepšení výkonu a bezpečnosti. Například WordPress 6.2 bude podporovat novou verzi PHP 8.1, která nabízí rychlejší a stabilnější provoz webu.

WordPress 6.2 také zlepší podporu pro HTTPS, který je nezbytný pro zabezpečení vašeho webu a ochranu vašich uživatelů. WordPress 6.2 také zahrne některé aktualizace pro REST API, které umožňuje komunikaci mezi WordPressem a jinými aplikacemi nebo službami.

Zdroje

Napiš komentář