Společné psaní a vytváření článků přichází do WordPress

  Zajímavosti

WordPress se chystá přidat funkci spolupráce v reálném čase do svého editoru bloků Gutenberg. To znamená, že uživatelé budou moci pracovat současně na stejném obsahu. Jeden tak může psát článek, druhý doplňovat grafiku a třetí kontrolovat třeba pravopis. Tato funkce je podobná tomu, co nabízí aplikace jako Google Docs.

Tuto funkci ocení hlavně redakce, kde na jednom příspěvku musí pracovat více lidí. Běžně má korektor otevřený článek a autor musí čekat než uloží svou práci a zavře jej. Přitom potřebuje upravit drobnosti anebo jen něco doplnit.

Další využití je pro redakce, které aktivně editují například titulní stránku, kde ručně vybírají články a témata, které se mají zobrazovat.

Spolupráce v reálném čase je součástí třetí fáze vývoje Gutenberg, která se zaměřuje na zlepšení způsobu, jakým týmy a jednotlivci pracují na projektech ve WordPress. Vedle spolupráce v reálném čase bude tato fáze také zahrnovat funkce jako sdílení konceptů pro změny obsahu a designu, komentování bloků, přiřazování a revize úkolů, lepší kontrolu verzí a správu úkolů.

Výše uvedené funkce jsou již k dispozici pro uživatele WordPress prostřednictvím různých pluginů, ale dlouhodobým cílem komunity vývojářů je začlenit je do jádra WordPress a poskytnout jednotné a intuitivní rozhraní pro spolupráci týmů.

Další součástí této fáze budou také vylepšení publikovacích toků a rozhraní pro revize příspěvků. To by mělo umožnit uživatelům nastavit vlastní požadavky a cíle pro publikování obsahu, jako například splnění předpokladů nebo dokončení úkolů. Revize příspěvků by měly být více vizuální a zahrnovat jednotlivé bloky.

Vše je stále ve fázi plánování a není ještě známý termín zahájení samotné práce. Předtím je navíc třeba dokončit druhou fázi Gutenberg, která se zaměřuje na zlepšení zkušenosti s přizpůsobením webu pomocí editoru stránek.

Vedoucí architekt Gutenbergu Matias Ventura publikoval předběžný nástin toho, co je plánováno být zahrnuto v této fázi na blogu Make WordPress Core. Zároveň vyzývá jak odbornou veřejnost, tak i běžné uživatele, aby v komentářích napsali své připomínky. 

Napiš komentář