Co dělat, když váš redakční systém neodesílá emaily

  Chyby a problémy

Pokud chcete vytvářet profesionální blog či magazín s redakcí, neobejdete se bez funční emailové komunikace. Moderní redakční systémy jako WordPress, Joomla! Anebo Drupal v sobě mají zabudované funkce, které umožňují provozování online redakce. Administrátor může uživatelům přidělit různé práva, takže není problém mít redaktora, korektora, šéfredaktora, designera, programátora a samozřejmě i obchoďáka, bez toho se žádný magazín neobejde. Někdo prodávat reklamu prostě musí.

Základem komunikace v redakci se stává email. Můžete mít sice vlastní interní systém, ale stejně v konečném důsledku budou všichni dostávat upozornění emailem anebo SMSkou. Když k tomu ještě přidáme spousta čtenářů, kteří odebírají novinky, tak se prostě mailový server nezastaví. Co však dělat, když se zastavil a emaily nechodí.

Analyzujte chybu

Základem je dozvědět se proč vlastně zprávy přestaly chodit. Musíte totiž vyloučit chybu na straně příjemce. Ta u něj může být úplně (má něco špatně nastaveného), částečně (má vás na blacklistu) anebo vůbec (prostě máte něco špatně vy).

Právě z analýzy zpráv, které se budou vracet poznáte, co je špatně. Pro začátek je důležité zjistit jaké číslo odpovědi vrátil server.

  • 421, 441, 442, 451, 452 – cílový server je přetížen anebo potřebuje čas
  • 422, 431, – příjemce má plnou schránku (počet, velikost)
  • 446, 449, 471 – chyba je někde na cestě, klidně i u vás
  • 451 – možný problém s greylistingem
  • 500, 501, 502, 503, 504, 530, 541 – váš problém
  • 510, 511, 512, 513, 553 – váš problém zkontrolujte email cíle
  • 523 – posílejte emaily po menších dávkách
  • 541, 554 – jste na blacklistu
  • 550 – hodně možností, většinou schránka neexistuje
  • 552 – velká příloha

Greylist

Jedná se o obranou metodu jak se brání provozovatelé emailových služeb spamu. Emailová schránka se tváří jako nedostupná a vrátí email zpět. Slušně vychovaný mailový server se pokusí email doručit znovu (většinou v řádech minut). Podruhé už má mailserver příjemce uložené informace, že tento mail to jednou zkoušel a dovolí mu projít.

Zdržení přitom může být různé. Většinou v jednotkách minut, ale v případě většího provozu i desítky. Záleží na konfiguraci, existují případy, kdy to trvá i hodiny. Výsledkem tak může být, že pokud váš redaktor čeká například na přihlašovací údaje může to chvíli trvat.

Většinou si mailserver pamatuje komunikaci, takže se čeká jen na první email. Na některých systémech se dá také celý proces urychlit pokud si příjemce přidá odesilatele do kontaktů.

Blacklist

Někdy se dostanete mailserver na blacklist. Většinou je to za odesílání nevyžádané pošty. Blacklist se vztahuje na IP adresu mailserveru ale někteří provozovatelé serverů anebo uživatelé mají i blacklisty s doménami.

Dostat se z blacklistu je poměrně problematické. Provozovatelé mailových služeb se většinou nechtějí moc zabývat tím, že jste skončili na blacklistu, protože využívají veřejně dostupné databáze.

Řešením v případě IP adresy na blacklistu může být použít jiný mailserver. U velkých služeb jako Seznam anebo Gmail funguje přidání odesilatele do kontaktů, kdy je pak konkrétnímu emailu dána výjimka.

Z blacklistu se dostanete tak, že problém budete řešit s tím, kdo blacklist spravuje. Samozřejmě řešit by to měl správce mailserveru, pokud jste na sdíleném hostingu musí to udělat provozvoatel.

Funkce mail() vs SMTP

Standardně používají redakční systémy k rozesílání emailů PHP funkci mail(), která slouží k odesílání emailů. Pro menší komunikaci to není problém, ovšem mohou se objevit určité problémy s doručováním. Pokud to jde poohlédněte se po SMTP pluginu. Zvláště u WordPress, který využívá funkci wp_mail() se v poslední době objevilo několik případů, kdy zvláště zahraniční mailservery měly problém s doručováním. Výhodou SMTP pluginu je, že v případě problémů můžete přenastavit údaje na jiný SMTP server. Pozor pokud se nejedná o placené řešení, ale chcete použít třeba SMTP od Gmail je to opravdu jen pro týmovou komunikaci, na velké rozesílání, třeba newsletterů je lepší zvolit vlastní SMTP server anebo některou z placených služeb.

Zakázaná funkce mail()

Jakmile vám napadne malware vaši instalaci redakčního systému, první co vám na sdíleném hostingu udělají, že odstaví právě funkci mail. Dokud jej nevyčistíte, tak vám jí neaktivují. Což je samozřejmě správně, protože právě takto rozesílající redakční systémy dostávají nejčastěji sdílené mailservery na blacklisty.

I když se dá obejít zakázání funkce mail(), přes výše uvedené řešení s pluginem na SMTP server, tak jej nezkoušejte, dokud si nejste jistí, že jste se opravdu zbavili všeho malware na napadeném webu.

Napiš komentář