Kdo je Wapuu?

  Zajímavosti

Wapuu je prozatím neoficiálním maskotem WordCampů, i když má dobře nakročeno k tomu získat post oficiálního maskota. Každá WordPress komunita si jej může upravit, aby odpovídal jejich městu či národním zvyklostem. Jak mě poučili organizátoři, WordCamp by se měl vázat ke konkrétnímu městu, kde se koná.

Navrhl jej Kazuko Kaneuchi v roce 2011 a to pod licencí GPLv2. Wapuu je v Japonsku doslova extrémně populární. Na tamních WordCampech a Meetupech jej můžete vidět jako plyšáka, na polštářích, hrníčkách ale i na nehtech WordPress programátorek. Díky tomu, že pro každý WordCamp je jiný, tak si jej prostě chcete domů odnést jako suvenýr.

Tohle je Wapuu, oficiální maskot WordPress komunit.

Název Wapuu byl vybrán na základě veřejného hlasování z 67 návrhů. Japonci vyslovují WordPress jako „WAADOPURESU“. Z toho vzali Wa, Pu a tak vznikl Wapuu. Oficiálně byl světu představen na WordCamp Fukuoka 2011. Původně v hlasování vyhrál Wappy, ale jedna Japonská společnost už tento název měla registrovaný.

V Zemi vycházejícího slunce má WordPress velkou uživatelskou základnu. V roce 2008 se zde konal první WordCamp Tokyo, kam dorazilo sice jen pouhých 60 účastníků. Teď už Tokijský WordCamp přitáhne 1200 – 1400 lidí, čímž hravě trumfne všechny evropské. Za sedm let se v Japonsku konaly WordCampy v Tokyu, Kyoto, Fukuoka, Yokohama Nagoyo, Osaka a Kensai (za prefektury Shiga, Kyoto, Osaka, Hyogo, Nara a Wakayama). Celkem je v Japonsku 48 lokálních komunit pojmenovaných podle měst, které pořádají různé akce. Například WordCrab je meetup, kam se sjíždí komunita z prefektury Fukui. Na WordCrabu se kombinuje WordPress a vyhlášená sezónní krabí párty. WordOnsen je zase meetup, kde se komunita sejde v hotelu na WordPress konferenci a pak si užijí horké přírodní lázně, kterými je lokalita vyhlášená.

Dlouhou dobu byly variace Wapuu lokální záležitostí Japonska. Pak se objevil jako maskot WordCamp London 2015. Neoficiálně dostal označení Wapuunk. Všichni z něj byli natolik nadšeni, že se stal Wapuu maskotem i WordCamp Philly 2015 (zde měli dokonce pět variant) a pak i WordCamp Belgrade 2015. Samozřejmě jak už to bývá, jeho odvozená verze, kterou poskytuje volnost GPL licence. Mimochodem je zvykem, že Wapuu, který  reprezentuje místní WordCamp, vytvoří někdo z lokální komunity.

Wapuu z WordCamp Philly 2015
Wapuu z WordCamp Philly 2015

Ačkoliv se Wapuu zřejmě stane symbolem WordPress, má hlavně reprezentovat komunitu jako takovou. Běžné lidi i programátory, kteří si nepřišli jen poslechnout přednášky, ale i bavit se o WordPress. Myslím si, že začít debatu „Máte tady ale hezkého Wapuu“ je dobrý začátek jak navázat nové kontakty 🙂

Další informace:

Napiš komentář