WordPress – Nepodařilo se navázat spojení s databází

  Chyby a problémy

Ačkoliv je WordPress neuvěřitelný redakční systém, tam jsou chyby s kterými si jen tak sám poradit nedokáže. Mezi ně patří i Nepodařilo se navázat spojení s databází. Pojďme se podívat jak se dá takováto chyba opravit.

Co tato chyba znamená

WordPress si jako většina redakčních systémů ukládá data do databáze na serveru. To je speciální program, který umí velice rychle a efektivně pracovat z daty. WordPress využívá MySQL. Chyba Nepodařilo se navázat spojení s databází v podstatě znamená, že se WordPress nedokáže spojit s MySQL databází. Důvodů je více a postupně si je probereme. Ve většině případů, to ale není chybou přímo WordPress. Tedy že se něco „rozbilo“.

Špatné údaje pro spojení s databází

Aby mohlo dojít k úspěšnému spojení s databází je nutné mít správné údaje. Zkuste navštívit administraci vašeho WordPress na vašedomena.cz/wp-admin/ (vašedomena.cz nahraďte doménou, kde máte nainstalovaný WordPress).

Pokud uvidíte následující chybovou zprávu může to mít několik důvodů, které si teď probereme.

Během připojování k databázovému serveru došlo k chybě - To může znamenat, že uživatelské jméno nebo heslo ve vašem souboru wp-config.php je nesprávné, nebo není možné navázat spojení s databázovým serverem localhost, což by mohlo být způsobeno také tím, že váš databázový server u poskytovatele hostingu je mimo provoz.
Během připojování k databázovému serveru došlo k chybě – To může znamenat, že uživatelské jméno nebo heslo ve vašem souboru wp-config.php je nesprávné, nebo není možné navázat spojení s databázovým serverem localhost, což by mohlo být způsobeno také tím, že váš databázový server u poskytovatele hostingu je mimo provoz.

V případě že vidíte chybu Minimálně jedna databázová tabulka není dostupná. Pravděpodobně bude potřeba databázi opravit. je tu trochu větší problém. Postupujte podle návodu, který se nachází o tři nadpisy níže.

Databázový server na hostingu je nefunkční

Pokud jste nedělali žádné úpravy na vašem WordPress, neinstalovali nové pluginy ani nedošlo k žádným změnám je tato varianta nejpravděpodobnější. Jestli chcete mít jistotu zkuste se podívat do databáze přes phpMyAdmin. Jestli je problém s přihlášením, tak na nic nečekejte a kontaktujte zákaznickou podporu. Může se stát, že o problému netuší. Bohužel ne všechny firmy u nás mají nonstop monitoring. Pokud je neupozorníte, tak na to ani nemusí přijít.

Došlo k přemístění databázového serveru

Někteří poskytovatelé webhostingu mají databáze na samostatných fyzických serverech. Důvodem může být bezpečnost, speciálně upravený server například s SSD disky anebo prostě to tak dělají. Poznáte to tak, že při instalaci se nevyplňovala do políčka server hodnota localhost, ale jiná adresa (například db58.názevwebhositngu.cz). Pokud jste dostali od provozovatele nějaké upozornění e-mailem, určitě si jej dohledejte, jestli tam není něco o databázovém serveru.

Pokud ano, řešení je velice jednoduché.

  1. Připojte se přes vašeho FTP klienta na webhosting
  2. Najděte v adresáři, kde máte nainstalovaný WordPress soubor wp-config.php.
  3. Zkopírujte si jej k sobě na disk a zazálohujte.
  4. Najděte si define(‚DB_HOST‘, ‚něco‚); (většinou řádek 28). A změňte něco na aktuální adresu vašeho databázového serveru.
  5. Nahrajte upravený soubor zpět na webhosting.

Chyba by měla být odstraněna.

Chyba po stěhování WordPress

Pokud chybu Nepodařilo se navázat spojení s databází vidíte po stěhování WordPress na nový webhosting. Může být problémů více.

  • Přestěhovaly jste i obsah databáze?
  • Jsou údaje v wp-config.php aktuální k nového webhostingu?

Minimálně jedna databázová tabulka není dostupná. Pravděpodobně bude potřeba databázi opravit.

Pokud navštívíte wp-admin a vidíte tuto chybu, znamená to, že s tabulkami v databázi není něco v pořádku. Doufám, že máte zálohu webu, protože to nemusí pro vaše data dopadnout dobře. Před následujícími úkony si zazálohujte všechno co zbylo z databáze.

WordPress má v sobě nástroj na opravu.

  1. Připojte se k hostingu přes FTP.
  2. Vložte do souboru wp-config.php následující řádek define(‚WP_ALLOW_REPAIR‘, true); pod <?php (pod první řádek).
  3. Zadejte adresu vašedomenae/wp-admin/maint/repair.php Zobrazí se vám následující stránka:
Oprava databáze WordPress prostřednictvím integrovaného nástroje.
Oprava databáze WordPress prostřednictvím integrovaného nástroje.

Vyberte Opravit databázi.

Objeví se výpis probíhající opravy tabulek. Pokud došlo k nějakým větším problémům, na které nástroj sám nestačil, vypíše je do textového pole pod opravou.

Protokol chyb, ke kterým došlo při snaze opravit tabulky.
Protokol chyb, ke kterým došlo při snaze opravit tabulky.

V tomto případě došlo k dvěma velkým problémům s kterými si už WordPress nedokáže sám poradit a je nutný pokročilejší zásah. Pokud nevíte jak to vyřešit, zkopírujte si výpis a zkuste požádat o pomoc někoho zkušenějšího. Dobrá jsou diskuzní fóra, kde se zdržuje komunita kolem WordPress.

V ukázkovém případě je na obrázku vidět, že chybí tabulky a pokud chci mít WordPress funkční musím je vytvořit v databází.

Napiš komentář