Chyba ve WordPress – Dočasný adresář neexistuje

  Chyby a problémy

Pokud jste se setkali s chybovou zprávou Dočasný adresář neexistuje, nejedná se s největší pravděpodobností o problém WordPress. Projdeme si postupně jednotlivé možné příčiny a k nim i řešení.

Nejdříve proveďte základní kontrolu

Než se pustíte do složitějších úprav ujistěte se, že za problémem není nějaký plugin, popřípadě šablona. Vypněte všechny pluginy a přepněte na základní šablonu. Teprve pokud jste si jistí, že zde problém není vyzkoušejte následující kroky. V některých případech může tuto chybu způsobit špatně použitý cachovací (zásah do adresářové struktury) anebo bezpečnostní plugin (úprava práv).

Soubor … se nepodařilo nahrát

WordPress ukládá standardně soubory do adresáře wp-content/uploads/. Původně se tato cesta dala změnit v administraci Nastavení – Média. Ovšem od verze 3.5 už zde tuto volbu nenajdete. Nestandardní umístění tohoto adresáře může být jedním z problému této chyby.

Zkontrolujte existenci adresáře /uploads/

Připojte se na hosting ideálně přes FTP klienta, jestli tento adresář existuje. Osobně používám Total Commander. Jak se přihlásit přes FTP k hostingu najdete v článku Problém s přihlášením – přesměrování.

Adresář jde jednoduše vytvořit pomocí klávesy F7. Pozor váš WordPress s největší pravděpodobností jede na Linuxovém serveru, který rozlišuje malá a velká písmena.

Než se však pustíte do vytváření adresáře ujistěte se, že váš WordPress nemá nastavený jiný adresář pro zápis. V adresáři s instalací najděte wp-config.php. Projděte jej jestli se v něm nenachází:

define('UPLOADS', 'soubory-wp/jinyuploads');

Pokud ano, tak se snaží WordPress zapisovat do adresáře jinyuploads/, který se nachází ve soubory-wp/.  Pokud chcete tento jiný adresář pro nahrávání souborů WordPress ponechat, tak se ujistěte, že existuje a má povolená práva (viz. níže). Jinak tento řádek smažte a vytvořte adresář podle postupu výše.

Pozor! Aby alternativní adresář mohl fungovat musí se zápis ve wp-config.php nacházet nad následujícím řádkem:

require_once(ABSPATH.’wp-settings.php’);

Častou chybou při změně adresáře je právě umístění define(‚UPLOADS‘, ‚soubory-wp/jinyuploads‘); na konec souboru wp-config.php.

Zkontrolujte jestli do adresáře může WordPress zapisovat

Každý soubor a adresář může mít určitá přístupová práva. Ta určují, kdo je může číst, zapisovat do nich a mazat.

Toto může být také váš problém. Adresář uploads existuje, ale samotný WordPress do něj nemá oprávnění zapisovat.

Připojte se k hostingu přes FTP, naděte adresář uploads a nastavte u něj oprávnění 755. V Total Commander je to Soubor – Změna atributů a do políčka napište 755.

Chybějící dočasný adresář tmp

Unix a Linux využívají globální dočasné adresáře /tmp/, popřípadě /var/tmp/ pro ukládání dočasných dat z internetových prohlížečů. Většinou tato data mají přežít případný restart serveru. Slouží však i pro přenos souborů mezi prohlížeče a serverem. V našem případě k nahrávání obrázků přes prohlížeč.

Adresář /tmp/ společně s adresáři /session/ a /www/. U některých hostingů to může být jinak. V každém případě pokud tento adresář smažete anebo mu přepíšete přístupová práva, tak vám nahrávání obrázků nebude fungovat.

Připojte se tedy přes FTP k vašemu webhostingu. Zkontrolujte zdali má /tmp/ atributy – oprávnění nastavené na 750 (pokud to nepůjde zkuste 777). Popřípadě jej vytvořte a práva nastavte. Vše by mělo začít fungovat bez restartu anebo nějaké čekání.

Napiš komentář