Jak vypnout WordPress

  Návody

Představte si situaci, kdy potřebujte pracovat na svém webu, ale nechcete tam nikoho jiného pustit. Například připravujete úplně nový web a nehodí se vám, aby tam někdo chodil před spuštěním a zvláště ne roboti vyhledávačům. V dnešním článku si ukážeme několik příkladů jak na to.

Mód údržby pro WordPress

Nejjednodušším řešením je prostě aktivovat mód údržby. Ten u WordPress dobře znáte. Například když aktualizujete na vyšší verzi, tak všichni návštěvníci vidí pouze zprávu, že probíhá údržba a mají se vrátit později. Technicky je toto řešeno souborem .maintenance, který se nachází v adresáři s instalací. Problém je, že se nedá pracovat s administrací, prostě celý web je vypnutý.

Tato metoda není příliš vhodná, na druhou stranu lze takto WordPress poměrně rychle nouzově vypnout.

Mód údržby přes plugin s přístupem administrátora

Velice oblíbený je plugin Maintenance. Ten vám umožní nastavit si vlastní stránku se zprávou o údržbě a přitom jako administrátor máte plný přístup do administrace. Můžete také část webu zpřístupnit. Tohle se hodí zvláště pokud probíhá nějaká údržba jen části webu. Například připravujete diskuzní fórum a potřebujte čas na přidání kategorií. Na druhou stranu poslouží i pokud na doméně brzy rozjedete nový web. Plugin totiž umí i odpočet.

Dávejte si ale pozor na nastavení hlavičky 503, kterou vám plugin nabízí. Vyhledávače tuto chybu nemají moc v lásce, zvláště pokud by byla na webu delší dobu (několik dnů).

Zákaz přístupu přes 403

Dejme tomu, že potřebujete celý web zablokovat pro okolí a omezit přístup jen pro vaši IP adresu. K tomu se dá poměrně jednoduše využít .htaccess, do kterého vložíte následující kód:

order deny,allow
deny from all
allow from 123.123.123.123

Místo 123.123.123.123 dejte vaší IP adresu, z které budete na web přistupovat. Kdokoliv jiný uvidí pouze chybu 403.

Pokud váš webhostingu umožňuje nastavit si vlastní chybové stránky můžete si vytvořit stránku 403 s vlastním textem, kterou uvidí ostatní. Celý kód by pak vypadal následovně:

ErrorDocument 403 /chybova-stranka-403.php
order deny,allow
deny from all
allow from 123.123.123.123

Do chybova-stranka-403.php pak vložte kód chybové stránky.

V případě, že máte problém s IP adresou anebo potřebujte, aby na problému pracovalo více lidí, je lepší zvolit zaheslování pomocí .htaccess.

Do .htaccess vložte následující kód:

AuthUserFile /www/domena.tld/hesla/.htpasswd
AuthName "Máme tu problém. Lidé co na webu pracují se mohou přihlásit..."
AuthType Basic

V AuthUserFile musí být kompletní cesta k souboru s hesly .htpasswd. Hesla v tomto souboru musí být zašifrována. Použijte například tento generátor.

Příklad obsahu souboru .htpasswd:

wpuzivatel:$apr1$LyY7RnqE$76snltzdlzvh7hWexahxD.

Daný řádek odpovídá přihlašovacímu jménu wpuzivatel a heslu tajneheslo. Uživatelů může být více. Stačí dát každého na samostatný řádek.

Tato metoda také patří mezi spíše ty nouzové. Například se na vašem WordPress objeví malware a vy musíte, co nejrychleji jednat, abyste neohrozili návštěvníky. Přitom však potřebujete mít k celému webu přístup.

Napiš komentář