Problém s češtinou u WordPress

  Chyby a problémy

Mezi nejčastější dotazy patří problém s češtinou u WordPress. Prakticky se můžete setkat s dvěma situacemi. Jedna z nich je anglická administrace a druhý je anglická šablona. Obojí se dá do jisté míry řešit automaticky a vyřešit manuálním zásahem přímo do skriptu. Samozřejmě záleží i na tom, zdali je šablona přeložena natvrdo anebo obsahuje soubor s jazykem, ale pojďme se na to podívat postupně.

WordPress je kompletně v angličtině

Jedná se o klasický problém. Stáhli jste si instalaci z wordpress.org (odjinud se nikdy instalace nestahuje, pokud se pokusíte získat jí odjinud, připravte se, že zanedlouho budete mít hacnkutý web) a po instalaci je v angličtině.

Můžete to vyřešit jednoduše anebo složitě. Jednoduchá varianta znamená, že si stáhnete WordPress v češtině zde a nahrajete na webhosting prostě českou verzi a zopakujete si instalaci. Pro většinu lidí, je to daleko jednodušší. Zkuste nad tím popřemýšlet.

Složitější varianta počítá s nahráním souboru s českým jazykem. Tato varianta se používá hlavně v případě, že jste web postavený na WordPress po někom získali a ten používal anglickou instalaci. Není to zas tak výjimečná záležitost. Spousta lidí začínala na starších verzích, anebo přesunula web ze zahraničních hostingů, kde instalátor prostě nahrál anglickou verzi a to bylo vše. Tady je třeba dát si pozor a před jakoukoliv změnou si vše zazálohovat. Někteří poskytovatelé instalátorů mají totiž mírně poupravené verze, které lépe na jejich hostingu fungují.

  1. Stáhněte si kompletní instalační balíček podle verze, kterou používáte. Dbejte na to, aby verze opravdu seděly.
  2. Rozbalte instalaci.
  3. Nakopírujte kompletní podadresář languages, který se nachází v adresáři wp-content do adresáře wp-content na vašem hostingu. Prostě jej přehrajte včetně všech souborů, které se v něm nachází. (vyplatí se samozřejmě vše zazálohovat).
  4. Nyní by se měly nacházet na vašem webhostingu v adresáři wp-content/languages/ soubory končící -cs_CZ.po a -cs_CZ.mo tyto soubory obsahují český překlad. Zároveň v podadresářích plugins a themes jsou překlady šablon a pluginů.

Teď je potřeba ještě češtinu ve WordPress aktivovat a to se provádí pomocí úprav souboru wp-config.php na vašem webhostingu. Toto je nejdůležitější soubor, pokud v něm uděláte nějakou nevhodnou úpravu, tak váš wordpress nebude fungovat. Takže si jej zazálohujte.

  1. Najděte ve wp-config.php řádek na kterém se nachází define(‘WPLANG’, ‘en_US‘);
  2. Nahraďte en_US za cs_CZ
  3. Nezapomeňte soubor uložit

Váš WordPress je v češtině.

Šablona je anglicky

Tak tato varianta může být poměrně velký problém. Záleží totiž jestli je šablona připravená na překlad, anebo jsou anglické texty napsané přímo v samotné šabloně.

V tom lepším případě obsahuje šablona jazykový soubor. Ten se nachází ve wp-content/themes/název-šablony/languahes/

Jakmile najdete soubor s koncovkou .pot tak máte vyhráno. Šablonu pak můžete přeložit následovně:

  1. Stáhněte si program Poedit. Nainstalujte a spusťte.
  2. Dejte Soubor – Nový překlad z POT/PO Souboru
  3. Vyberte adresář šablony, kde se nachází .pot soubor
  4. Jako kód jazyka dejte cz_CZ
  5. V spodní části pak máte formuláře Originál a Překlad.
  6. Jakmile máte uloženo, dejte uložit. Vytvoří se cs_CZ.po a cs_CZ.mo soubory.
  7. Nahrajte soubory na server.

Samozřejmě nemusíte překládat kompletně celou šablonu stačí jen to co potřebujete a využijete.

Co se týká šablon, které používají přímo v sobě angličtinu, tam nezbývá nic jiného, než projít jednotlivé soubory šablonu a přepsat anglická slova na česká. Samozřejmě když se šablona aktualizuje na novější verzi, tak všechna vaše snaha bude marná 🙂

Napiš komentář